Eeuwenlang hebben rijke heren, geestelijken, architecten, boeren, burgers en kunstenaars hun sporen achtergelaten in Oirschot. Je struikelt haast over de monumenten, kloosters, landgoederen en andere bezienswaardigheden. Het romaanse Boterkerkje op het Vrijthof staat er al sinds de elfde eeuw. De imposante Sint-Petrusbasiliek en het Oude Raadhuis op de Markt herinneren ons aan de tijd waarin Oirschot de hoofdplaats was in Kempenland. 

De historie van een dorp

Ontdek de rijke geschiedenis van Oirschot. Laat je informeren en inspireren tijdens een interessante rondwandeling. Onze gidsen (Oirschottologen) nemen je graag mee terug in de tijd. Bij het toerisisch informatiecentrum (het Oude Raadhuis) vind je het gidsje Voetstappen door Oirschot. Dit boekje neemt je al wandelend mee door het centrum, langs bijzondere historische plekken. Of scan de QR-code die je aantreft op zo'n 30 monumenten in het centrum en kom meer te weten over het verhaal van Oirschot.

 

Historie achter QR-code

Wandel je door het centrum van Oirschot, let dan op de speciale QR-gevelbordjes (herkenbaar aan het groene trapgeveltje). Achter elke QR-code vind je namelijk het verhaal van het gebouw. In totaal zijn er 30 gevelbordjes te vinden op tal van bijzondere monumenten. Is een gebouw niet toegankelijk op het moment van je bezoek? Dan kun je via het scannen van de code toch meer te weten komen over de geschiedenis. Is het gebouw open, kom dan beslist naar binnen; je wordt overal gastvrij onthaald en vrijwilligers vertellen je graag meer over de erfgoedlocatie. 

Bezoek het museum

Museum de Vier Quartieren, verscholen achter de basiliek vertelt je het verhaal van het boerenleven in het Brabant rond de tijd van Van Gogh. Een prachtig museum in een oud Kanunnikenhuis. Er is een audiotour beschikbaar in het Nederlands en Engels. Volgens een bezoeker: "We hebben dit museum speciaal bezocht voor de tentoonstelling over Van Gogh. Dat was een goed verzorgde en informatieve tentoonstelling. De vaste collectie is ook de moeite waard. Het personeel is vriendelijk en heel gastvrij."

Museum de Vier Quartieren

Nog meer bijzonder erfgoed....

 • De Latijnse school

  Geen gewone dorpsschool.
  In tegenstelling tot andere plaatsen had Oirschot geen gewone dorpsschool, maar een Latijnse school. Al in 1293 komt de eerste vermelding van onderwijs met meerdere afdelingen voor en wel in de statuten van het Kapittel, dat het schoolbestuur vormde.

  De Latijnse school
 • Klooster Nazareth

  De congregatie Zusters Franciscanessen is niet weg te denken uit Oirschot. 

  Klooster Nazareth
 • De Oude Toren

  Verscholen in de bossen bij Oostelbeers staat de Oude Toren. Kijk vooral in de zomer goed en je zult 'm vinden. 

  De Oude Toren Oude toren
 • Mariakapel in Westelbeers

  Voor 1637 een houten kapelletje; in 1637 in steen gebouwd. Beginpunt van een prachtige wandelroute. 

  Mariakapel in Westelbeers
 • Karmel Blijendaal

  Hier huisden de Karmelitessen van Blijendaal. 

  Karmel Blijendaal

Wist je dat je zelfs de cursus Oirschotlogie kunt volgen? Voor iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis en ontwikkeling van gemeente Oirschot. Zo houden we ons erfgoed leefbaar en beleefbaar.

Frans Adriaanse, projectgroep Oirschotlogie

Monument in de schijnwerpers

Elk monument heeft zijn eigen geschiedenis. Hier zetten we de schijnwerper op de historie van het schijnvliegtuig. Een bijzonder verhaal, deze bescheiden, maar bijzondere militaire erfgoedplek herinnert ons de bezetting in juni 1940. Toen werd er een 'schijnvliegveld' aangelegd in de buurt van de Oirschotseweg.

Schijnvliegveld & -vliegtuig
Schijnvliegveld