Oirschot, een levend erfgoeddorp
Met meer dan 320 monumenten is er altijd wat te ontdekken...



Oirschot is een levendig én levend erfgoeddorp. Met zoveel erfgoed is er atlijd wel iets te ontdekken. Laat je informeren in het Oude Raadhuis over al dat moois. Onze lokale dorpskenners (échte Oirschottologen) nemen je met liefde die ze voor hun erfgoeddorp hebben graag mee terug in de tijd in een mooie rondleiding.
Eeuwenlang hebben rijke heren, geestelijken, architecten, boeren, burgers en kunstenaars hun sporen achtergelaten in Oirschot. Je struikelt haast over de monumenten, kloosters, landgoederen en andere bezienswaardigheden. Het romaanse Boterkerkje op het Vrijthof staat er al sinds de elfde eeuw. De imposante Sint-Petrusbasiliek en het oude raadhuis op de Markt herinneren ons aan de tijd waarin Oirschot de hoofdplaats was in Kempenland.
Nog meer bijzonder erfgoed....
-
De Latijnse school
Geen gewone dorpsschool.
In tegenstelling tot andere plaatsen had Oirschot geen gewone dorpsschool, maar een Latijnse school. Al in 1293 komt de eerste vermelding van onderwijs met meerdere afdelingen voor en wel in de statuten van het Kapittel, dat het schoolbestuur vormde. -
Klooster Nazareth
De congregatie Zusters Franciscanessen is niet weg te denken uit Oirschot.
-
De Oude Toren
Verscholen in de bossen bij Oostelbeers staat de Oude Toren. Kijk vooral in de zomer goed en je zult 'm vinden.
-
Mariakapel in Westelbeers
Voor 1637 een houten kapelletje; in 1637 in steen gebouwd. Beginpunt van een prachtige wandelroute.
-
Karmel Blijendaal
Hier huisden de Karmelitessen van Blijendaal.
“ Wist je dat je zelfs de cursus Oirschotlogie kunt volgen? Voor iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis en ontwikkeling van gemeente Oirschot. Zo houden we ons erfgoed leefbaar en beleefbaar. ”
Frans Adriaanse, projectgroep Oirschotlogie
Monument in de schijnwerpers
Elk monument heeft zijn eigen geschiedenis. Hier zetten we de schijnwerper op de historie van het schijnvliegtuig. Een bijzonder verhaal, deze bescheiden, maar bijzondere militaire erfgoedplek herinnert ons de bezetting in juni 1940. Toen werd er een 'schijnvliegveld' aangelegd in de buurt van de Oirschotseweg.
Schijnvliegveld & -vliegtuig