De gemeente Oirschot bestaat uit vijf dorpskerken en telt in totaal zo'n 18.000 inwoners. De dorpskernen Middelbeers, Oostelbeers, Westelbeers, samen ookwel de Beerzen genoemd, danken hun naam aan de riviertjes de Grote Beerze en de Kleine Beerze. In 1946 werd in Middelbeers de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland benoemd, namelijk Truus Smulders-Beliën. Daar zijn de Beerzenaren nog steeds trots op.

Het kerkdorp Spoordonk, Sporring in het dialect, dankt haar oorsprong ook aan het riviertje De Beerze. Naast de monumentale Spoordonkse Watermolen vind je veel typische langgevelboerderijen in dit agrarisch buitengebied. 

De gemeente kent twee beschermde dorpsgezichten: De met kastanjes omzoomde monumentale Markt en buurtschap Straten met de pittoresk gelegen Antoniuskapel.

Ook de dorpen hebben een rijke geschiedenis, markante erfgoedparels en heerlijke genietplekjes voor een hapje en drankje.

Erfgoedparels in Spoordonk en de Beerzen - Ook in de dorpen vind je historie en geschiedenis

Erfgoed in de kijker

Dorpshuis 't Hart is gevestigd in de voormalige Bernadettekerk in Spoordonk. Deze prachtig en sfeervol ingerichte plek biedt ruimte om sociale, culturele, maatschappelijke én sportieve activiteiten te organiseren. En is daarmee 't kloppend hart van Spoordonk. 

Hart van Spoordonk

Oirschot is een gemeente die haar erfgoed en historie koestert. Niet alleen de gemeente; ook vele vrijwilligers zetten zich op bevlogen wijze in voor het erfgoed. Je wordt ermee geboren, het zit in de genen. Gemeente, inwoners maar ook ondernemers zijn dan ook trots op het erfgoed, de prachtige gebouwen en bijzondere landgoederen en natuurgebieden.

En wie het verleden kent, begrijpt het heden en de toekomst beter. Ook daar wordt aan gewerkt. Zo zijn plannen in ontwikkeling om het centrum van Oirschot nog aantrekkelijker te maken en samenwerkingen met elkaar aan te gaan. Op die manier houden we het dorp leefbaar voor alle generaties, stimuleren we werkgelegenheid en toerisme met kwaliteit van wonen en leven.

Misschien vind je dit ook interessant