Doe mee en stem! - Welke Oirschotse traditie vindt u belangrijk?

Uitslag: 
Nr 1. Kaarsje aansteken bij de Heilige Eik
Nr. 2 Carnaval
Nr. 3 Allerheiligen / Halloween

Conclusie: Oirschot is rijk aan materieel en landschappelijk erfgoed. Maar ook heel rijk aan tradities c.q. immaterieel erfgoed. 
 

Je denkt er niet bij na maar onze tradities (immaterieel erfgoed) hebben allemaal een geschiedenis. Er zijn veel meer tradities wanneer je er op let: van kermis vieren tot de tas buiten hangen als iemand geslaagd is of het aansteken van een kaarsje bij Maria.

Ineke Strouken, erfgoedadviseur van Brabants Heem en inwoner van Oirschot, werkt aan een pilot-inventarisatie van al dit immaterieel erfgoed. Graag wil zij, van u als inwoner, weten welke tradities nu écht bij Oirschot horen. Traditie(s) waarvan u zich niet kunt voorstellen dat ze er niet zouden zijn? (Ze kunnen natuurlijk ook in andere plaatsen zijn). Welke Oirschotse traditie(s) wilt u graag behouden voor de toekomst? Doe mee, stem hieronder op de traditie of gewoonte die voor u het meest waardevol is. Onder alle inzendingen verloten we een originele en unieke Oirschot hoodie! 

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal herkenbare tradities en gebruiken.

Help ons om op zoek te gaan en breng uw stem uit! Dit kan tot en met 10 september.

 

Dagelijkse rituelen

Levenslooprituelen

Normen & Waarden

Jaarfeesten

Uitkomst

Tijdens ErfgoedWeekend Oirschot worden de resultaten onthuld en gepresenteerd door Ineke Strouken. Dit vindt plaats op zat. 10 september in het Boterkerkje. Vooraf aanmelden verplicht. Dit kan hier. 

Mist u nog een traditie of goede gewoonte? Ook dat horen we graag! Stem hier en vertel het ons. 
 

(Beeldmateriaal Martin van Wulfen, Ton Fischer, Ineke Strouken)