Meer historie met QR

Maart 2024 | Han Smits & Arthur de Vries 

Samen werken aan zichtbaarheid van erfgoed
Door een samenwerking van verschillende erfgoedpartijen (Erfgoedplatform) in gemeente Oirschot en de lokale destinatiemarketing organisatie Visit Oirschot is het project Erfgoed QR-codes ontstaan. Als vertegenwoordigers van o.a. Heemkunde de Heerlijkheid Oirschot en als bestuurlid van het Boterkerkje vinden we het belangrijk om de rijke geschiedenis van Oirschot voor meer mensen toegankelijk te maken. Een QR-code is tegenwoordig een gemakkelijke en gangbare manier geworden om bezoekers te informeren. Voor het ontwerp kozen we voor de huisstijl van Oirschot, wat resulteerde in een mooi vormgegeven en herkbaar groen trapgevelbordje. 

Dicht, maar toch 'open'
Veel locaties worden gerund dankzij de inzet van vele bevlogen erfgoedvrijwilligers en we proberen de locaties zo vaak als kan open te stellen voor bezoekers. Met de QR-code heeft de bezoeker elk moment van zijn bezoek gelegenheid om het verhaal van de locatie te ontdekken. We zijn begonnen met de verhalen, maar we hebben ambities om er later nog audio- en videofragementen aan toe te voegen. 

Inzicht
Daarnaast levert het scannen van de codes ons gelijktijdig gegevens op; zo kunnen we meten hoe vaak een pagina exact via de QR-code bereikt wordt en welke locaties dus vaak bezocht worden. Ook kunnen we zien op welke tijdstippen bezoekers hiervan gebruik van maken. Dit geeft ons inzicht in bezoekersstromen waarop we vervolgens onze gastvrijheid/dienstverlening kunnen aanpassen of optimaliseren. 

In totaal worden er zo'n zestig locaties voorzien van een bordje. Natuurlijk ontbreken iconische monumenten zoals o.a. de Sint-Petrusbasiliek, het Boterkerkje, de Oude Toren en de Spoordonkse Watermolen niet. Maar ook op particuliere eigendommen, landgoederen of cultuurlocaties zijn de bordjes te vinden. Op deze manier hopen we bezoekers op een gastvrije en eigentijdse manier te inspireren met het verhaal van Oirschot. 

Het QR-code project is tot stand gekomen in samenwerking tussen Erfgoedplatform Oirschot en Visit Oirschot.

Heb je als QR-scanner van onze bordjes tips of suggesties? Dan horen we die graag. Stuur ons een bericht op: info@visitoirschot.nl