Gevelgroen in het centrum

Oirschot, juni 2022. Wat begon met inspiratie tijdens een vakantie, resulteert nu een half jaar later, in een mooi gevelgroenproject om zo het centrum van Oirschot groen(er) te maken. Initiatiefnemers Annet Smeijsters (mede-eigenaar Juwelier & Edelsmid Smeijsters) en Anne Marie Rossou (manager Visit Oirschot) zijn blij dat het eindelijk zover is: De twee eerste inspiratie-geveltuintjes in het centrum zijn namelijk een feit. Bij het oude raadhuis en het pand van juwelier Smeijsters. 

Inspiratie
Het behoeft geen uitleg meer dat meer groen de mens goed doet, insecten en vogels aantrekt,  verkoelt en dat het ook nog eens zorgt voor een heel aantrekkelijk, kleurrijk en sfeervol straatbeeld. “Ik dacht tijdens bezoekjes aan Deventer en Zutphen, waarom hebben we dit in Oirschot niet?”, aldus Annet Smeijsters. Rossou dacht er na een weekend in het Belgische Durbuy precies zo over. Rossou: “Het dorp is al prachtig, maar krijgt nog meer sfeer met groen. Het project loopt ook vooruit op de centrumvisie voor Oirschot, waarin ook de wens voor meer groen in het centrum een onderwerp is”. 

Sfeer en eenheid
Aan de hand van een afgebakend gebied in het oude centrum zijn Smeijsters en Rossou aan de gang gegaan. “Na een paar keer brainstormen waren we er al gauw achter dat we de gemeente nodig hadden om de aanvraag voor gevelgroen te vereenvoudigen. Alle ruimte tot aan de gevels is van de gemeente en hier mag je niet zomaar een tuintje maken”. Daarnaast vinden de initiatiefnemers het belangrijk om sfeer en een eenheid uit te stralen die ook past bij het dorp. Hiervoor is contact gezocht met  IVN en zo is onder andere een uitgebreide lijst samengesteld met planten die hieraan voldoen. 

Hoe werkt het? 
Wat is precies de bedoeling? Annet Smeijsters legt uit: “Door het vereenvoudigen van de regels voor aanleg van gevelgroen gaan we ervan uit dat dit een stimulans is voor centrumbewoners/-ondernemers om zelf een geveltuin te gaan aanleggen”. Zij kunnen zich tot 1 september aanmelden met omschrijving/schetsje van de locatie. Gemeente Oirschot onderstreept én ondersteunt het gevelgroenproject. Zo haalt de gemeente het straatwerk er netjes uit en voegt tuinaarde toe.  Je hebt daarna een kant-en-klaar tuintje wat je alleen nog maar zelf hoeft te beplanten. “In het najaar gaan we op een aantal dagen aan de slag met het beplanten, dit met hulp en kennis vanuit IVN Oirschot.”

Gemeente Oirschot, Visit Oirschot, IVN, SBEO en Parochie Sint-Odulphus ondersteunen dit initiatief. 

Meer weten? Een overzicht met de basisregels, het betreffende centrumgebied, tips en een plantenlijst vind je hier. Bewoners en ondernemers in het betreffende gebied ontvangen binnenkort een flyer in de brievenbus.