Door samenwerking Oirschot nog beter presenteren en promoten als dé erfgoedgemeente in de Brainportregio

36ste Editie Open Monumentendag wordt ErfgoedWeekend Oirschot

Al 35 jaar openen duizenden monumenten het tweede weekend in september in Nederland gratis hun deuren met Open Monumentendag. Ook gemeente Oirschot doet al 35 jaar mee. Tijdens de 36ste editie gaat Oirschot een stap verder...

Ga direct naar het programma van ErfgoedWeekend Oirschot.

“Open Monumentendag wordt nu ErfgoedWeekend Oirschot; we grijpen dit weekend niet alleen aan om onze monumenten open te stellen, maar we bieden veel meer!”. Aldus Theo Cruijff, voorzitter van het Oirschots comité voor Open Monumentendag. “Door samenwerking van verschillende erfgoedpartijen in Oirschot, verenigd in een Erfgoedplatform, zijn de ambities namelijk gegroeid om Oirschot nog meer als Erfgoedgemeente te promoten.” 

Erfgoed is meer dan monumenten
Dat gemeente Oirschot vol staat met monumenten is niks nieuws. Voeg daarbij de historische kennis, het erfgoed-DNA en bevlogenheid van vele erfgoedvrijwilligers toe, en voilà; ErfgoedWeekend Oirschot is geboren. Cruijff vertelt: “De term erfgoed kunnen we tijdens Open Monumentendag veel breder interpreteren en we gaan verder dan alleen gebouwen; ook ons immateriële erfgoed hoort daarbij. Denk bijvoorbeeld aan eetgewoonten of sociale gebruiken, maar ook oude ambachten en zelfs oldtimers.” In de hightechomgeving van de Brainportregio positioneert Oirschot zich als een levend erfgoeddorp.  

Ook de smaken van vroeger
Speciaal voor ErfgoedWeekend Oirschot presenteren zeven restaurants in week 36 ‘vergeten’ verrassingsgerechten op hun menukaart. Bij Bierbrouwerij Vandeoirsprong gaan ze nog wat verder terug in de geschiedenis: Daar wordt voor de gelegenheid het zogeheten ‘gruitbier’ gebrouwen. Dit is een middeleeuws bier wat zonder hop wordt gebrouwen. Ook is er een wijnveiling in de prachtige pastorietuin. 

Programma
Op beide dagen kunt u verschillende opengestelde monumenten tussen 10 en 17 uur bezoeken en staan vrijwilligers voor u klaar.  Op zondag kunt u op de Markt genieten van een parade aan oldtimers van Old Timers Oirschot, er zijn verhalenvertellers, er wordt gezongen, muziek gemaakt en oude ambachten komen tot leven. Ook verschillende erfgoedpartijen zoals Brabants Heem, de Gilden en het Oirschots Monumentenfonds zullen zich presenteren. Niet alledaags: beklim eens de basiliektoren, of maak een wandeling langs de jonge monumenten. Een compleet overzicht van alle opgestelde monumenten en activiteiten vindt u op www.openmonumentendag.nl en kies gemeente Oirschot.

Presentatie immaterieel erfgoed
Terug naar het immateriële erfgoed. Door Brabants Heem is namelijk onlangs een inventarisatie gehouden over al het immateriële erfgoed in Oirschot. Een presentatie van deze interessante en verrassende uitkomsten hiervan wordt op zaterdag 10 september om 16.00 uur in het Boterkerkje gegeven door Ineke Strouken. 

Open Monumentendag
Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. 

ErfgoedWeekend Oirschot vindt plaats tijdens en onder de vlag van Open Monumentendag op 10 en 11 september 2022. Meer info vindt u op www.openmonumentendag.nl en kies gemeente Oirschot. Meer informatie over het Erfgoedplatform Oirschot vindt u op https://www.museumdevierquartieren.nl/erfgoedplatform 
 

Misschien vind je dit ook interessant